Vertelroute


De dieren op de kinderboerderij hebben altijd al een enorme aantrekkingskracht uitgeoefend op de kinderen die op bezoek komen. Iedereen kent de kippen, de geiten, de ezels en andere typische boerderijdieren, maar het is bijvoorbeeld niet altijd geweten wat de naam is van de verschillende ‘gezinsleden’ van de dierenfamilies, of hoe hun roep wordt genoemd. Daarnaast zijn ook veel van onze voedingswaren en dagelijkse gebruiksproducten van dierlijke oorsprong, zoals kaarsen die van bijenwas worden gemaakt.
Al deze informatie werd gebundeld om de kleuters die op bezoek komen op een speelse manier de boerderijdieren te leren kennen. Op de kinderboerderij is dan ook een pad aangelegd waarbij op leuke infoborden met veel tekeningen en foto’s als het ware een paspoort van iedere diersoort wordt gegeven. Op het onderste deel van de infoborden staan speciale weetjes over de dieren en kleine opdrachtjes die de kinderen kunnen uitvoeren.

Het (Lowieke) is de hoofdfiguur in een nagelnieuwe vertelroute op de kinderboerderij Barelhoeve. Hij neemt je mee langs de dierenverblijven in een spannend verhaal. Je kan het lezen op de verschillende schuurtjes die zijn opgesteld langs de route. Er zijn ook spelelementen, versjes en weetjes op die schuurtjes te vinden.
Binnenkort zullen deze zelfs in braille zijn.
Guy Didelez schreef het verhaal en Marijke Meersman maakte de tekeningen. Ze coördineerde eveneens de hele afwerking.
Je zou kunnen zeggen dat ze met Lowieke de hele kinderboerderij in een nieuw kleedje heeft gestoken.
Je kan de vertelroute op eigen houtje beleven tijdens de openingsuren van de kinderboerderij. De wandeling is ongeveer 1,5 km lang. Maar voor groepen kan je via Toerisme Klein-Brabant – Scheldeland een rondleiding vragen met een natuurgids, die dan voor iets extra zorgt.
Lowieke is ook in knuffelvorm te vinden in de jeugdhoek van de bib in Bornem.
De vertelroute kwam tot stand in samenwerking met de Landelijke Gilde, de natuurgidsen Klein-Brabant, de Ambrosius imkersgilde, Raf en Frans Stroobant van de Barelhoeve en de gemeentelijke diensten.